Ulične knjižnice

Fotopoetika je 2019. godine potencirala postavljanje prvih uličnih knjižnica (Little Free Library) u Šibeniku. Iste je godine postavljena prva od ukupno četiri koliko ih se sada nalazi na području grada. Cilj ovog projekta je poticanje čitanja među građanima svih generacija, učiniti knjigu dostupnom svima te širiti kulturu čitanja knjiga. Knjižnice su zamišljene kao mjesto razmjene knjiga te funkcioniraju po principu „jednu knjigu uzmi, jednu knjigu ostavi.“

Prilikom postavljanja knjižnica, Fotopoetika je usko surađivala s predstavnicima lokalnih vlasti poput Grada Šibenika, Mjesnog odbora Jadrija, Turističke zajednice Grada Šibenika, Gradske knjižnice Juraj Šižgorić te dionicima javnog života kao što su Županijski radio Šibenik te klub Azimut. Svaku knjižnicu izradio je lokalni umjetnik/obrtnik Mario Juras poznatiji pod umjetničkim imenom Lulas.

Svaka od četiri postavljene knjižnice sa sobom nosi i određenu priču, odnosno posvećena je važnoj osobi iz kulturnog života grada. Tako je prva knjižnica postavljena u svibnju 2019. godine posvećena velikom europskom humanistu, rođenom Šibenčaninu, Faustu Vrančiću, koji je među ostalim, autor prvog rječnika na području Hrvatske. Knjižnica nosi naziv „Libri“ te spomen Faustovog imena. Dvije knjižnice „Salto Mortale“ postavljene su 2021. godine u gradskim četvrtima Vidici i Krvavice te kako im sam naziv daje zaključiti posvećene su najvećoj hrvatskoj pjesnikinji Vesni Parun. Postavljanjem ovih knjižnica započelo je obilježavanje 100. obljetnice rođenja Vesne Parun naredne godine, 2022. U međuvremenu, jedna je knjižnica postavljena na gradskom kupalištu Jadrija. Nazvana je „Adria“ te svojim izgledom odaje počast kultnom gradskom kupalištu koje postoji već stotinu godina.

Prva knjižica dio je svjetskog sustava Little Free Library, a ideja je da to postanu i preostale tri male ulične knjižnice koje su na usluzi svim građanima, ljubiteljima čitanja i onima koji će to tek postati. Osim kulturnog sadržaja, knjižnice su zamišljene i kao turistički sadržaj koji je dosad opravdao ideju.

Pratite nas na Instagramu

Male ulične knjižnice na korist su svim generacijama čitatelja
Knjižnica Libri posvećena Faustu Vrančiću prva je postavljena knjižnica u Šibeniku
Knjižnicu Libri koriste domaći posjetitelji i turisti
Adria se nalazi u tzv Mediteranskom vrtu na Jadriji
Adria već svojim izgledom i bojama daje naslutiti simbol jadrijskih kabina
Iako postavljena na gradskom kupalištu, knjižnica Adria živi tijekom cijele godine
Dvije knjižnice Salto mortale nalaze se u kvartovima Vidici i Krvavice
Obje knjiznice Salto mortale izgledom su identične