Bookmobil

Bookmobil – putujuća knjižara je atraktivni starinski kombi s knjigama koji će s lakoćom privući pozornost svakog djeteta, ali i odraslih. K tome mu još za volanom sjedi žena, pjesnikinja koja u različita mjesta donosi knjige i priče o putovanjima. Kroz živopisnu pojavu kombija s knjigama, koji je vlasnica sama uredila da pobudi maštu posjetitelja, pozornost se zapravo posvećuje promicanju knjige i čitanja.

Bookmobil je pokretna knjižara pjesnikinje Maje Klarić koja je počela putovati Hrvatskom u kolovozu 2020. g. i otad je obišla gotovo cijelu zemlju. Radi se o restauriranom Volkswagen kombiju koji funkcionira kao književna pozornica, mjesto za razmjenu knjiga i ideja na kojem se organiziraju radionice, druženja, čita se poezija i održavaju književne večeri, čime se omogućuje dostupnost knjiga i književnih sadržaja u manjim sredinama. Jedinstvena je pojava na hrvatskoj kulturnoj sceni, a otkad je pokrenut, reakcija publike svih uzrasta bila je izvanredna te se iz mjesta u mjesto bilježi sve veći broj zainteresiranih posjetitelja.

Bookmobil obilazi različite sredine i u dogovoru s lokalnom zajednicom organizira besplatnu razmjenu knjiga za djecu i odrasle. Projekt aktivno nastoji očuvati pismenost, vidno ugroženu digitalnim dobom i razvojem novih tehnologija. Osnovni pozitivni učinci ovog projekta su poticanje pismenosti te navike čitanja i pisanja kod djece i mladih, ali i razvoj kreativnosti oko osmišljavanja novih sadržaja i mogućnosti rada s knjigama. Budući da se program odvija ponajviše u manjim mjestima, izoliranim sredinama i na otocima, izravno omogućuje pristup kulturnim i umjetničkim programima u prometno slabije povezanim područjima.  

Dosad je posjetio brojne vrtiće, osnovne i srednje škole diljem Hrvatske gdje je gostovanje Bookmobila korišteno kao sat hrvatskog jezika ili kao izvannastavna aktivnost.

Pratite nas na Instagramu

Autorica i provoditeljica projekta je pjesnikinja Maja Klarić koja je i renovirala kombi
Drvene elemente izradio je Mario Juras odnosno Lulas Art iz okolice Šibenika
Program gostovanja obično obuhvaća besplatnu razmjenu knjiga i jedno književno događanje ili radionicu
Knjige u prtrljažniku mogu se besplatno razmijeniti ili uzeti uz donaciju po izboru
U Bookmobilu se uvijek mogu i kupiti sve knjige u izdanju Fotopoetike
Otvorenje Bookmobila u Grožnjanu 2019., čitanje poezije uz glazbu, fotografija Tjaša Turk Blažević
Radionice za djecu ispred Bookmobila, fotografija Zrinka Magazin
Razmjena knjiga u Umagu, fotografija Robert Sironi
Bookmobil na Šumskim pjesnicima 2021.
Bookmobil u Šibeniku 2020.
Putujuća knjižara Bookmobil