O nama

Kulturna udruga Fotopoetika je neprofitna udruga sa sjedištem u Šibeniku, a većinu svojih projekata realizira na području Istarske i Šibensko-kninske županije. Aktivna je u kulturnom životu Republike Hrvatske gotovo cijelo jedno desetljeće tijekom kojeg je realizirala niz projekata od lokalnog, državnog i međunarodnog interesa. Kulturna udruga Fotopoetika članica je Saveza udruga Klubtura.

Neki od najzapaženijih projekata su: međunarodni pjesnički susret Šumski pjesnici, pjesnička rezidencija Vesna Parun, manifestacija Long Play Day, postavljanje uličnih knjižnica te putujuća knjižara Bookmobil. Većina se događanja realizira s ciljem revitalizacije kulturne baštine, poticanja kreativnog promišljanja u organizaciji događanja, poticanja ljubavi prema knjigama i čitanju te obilježavanja života i djela važnih povijesnih ličnosti na području Šibensko-kninske županije. Svim tim projektima Kulturna udruga Fotopoetika dokazala se kao važan akter na nacionalnoj kulturnoj sceni.

Važno je istaknuti i nakladničku djelatnost udruge u sklopu koje je objavljeno nekoliko zapaženih naslova: „Vrijeme badema“ i „Približavanje zore: Put 88 hramova“ autorice Maje Klarić te „Svilim: 3300 kilometara pješice izbjegličkom rutom“ i „Karavana: ekspedicija kroz pustinju Rub Al Khali“ autora Gorana Blaževića, od kojih su neke uvrštene u izbornu literaturu u popisu lektire za srednje škole. Od prijevodne literature valja istaknuti knjigu svjetski priznatog pjesnika Aiméa Césairea „Bilježnica povratka u zavičaj“ za čiji je prijevod s francuskoga pjesnikinja i prevoditeljica Vanda Mikšić dobila nagradu Josip Tabak (2021.) koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnih prevodilaca.

Članstvo u udruzi je besplatno, a članovi sudjeluju u aktivnostima po vlastitom izboru. Ako želite postati član udruge, obratite nam se na e-mail adresu!