Longplay Day Šibenik

Glazbeno-kulturna manifestacija Longplay Day u Šibeniku pokrenuta je 2013. godine kao jednodnevno događanje i šibenski odgovor na Svjetski dan prodavaonica ploča (Record Store Day) koji se tada još obilježavao svake treće subote u travnju. Šibenski LP Day bio je jedno od prvih takvih događanja u Hrvatskoj, a osmišljen je s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva, osobito onog na vinilima, longplejkama ili pločama.

Fotopoetika je LP Day pokrenula u suradnji s klubom Azimut i lokalnim glazbenicima koji su bili vjetar u leđa događanju s ciljem promocije glazbenog stvaralaštva, glazbenika i njegovanja glazbene kulture kao i odgajanja nove generacije slušatelja, odnosno publike. Prvih nekoliko izdanja uključivalo je sajam ploča koji je već prve godine okupio veliki broj zaljubljenika u ploče ne samo iz Šibenika i Šibensko-kninske županije već cijele Hrvatske. Osim kolekcionara, na sajmu su izlagale i pojedine izdavačke kuće koje otada do danas nisu propustile sudjelovanje ni na jednom LP-ju, kao i ostali zaljubljenici u ploče.

Osim sajma ploča, događanje je uključivalo glazbeni program u vidu koncerata različitih glazbenika koji bi ponijeli i titulu ambasadora LP-ja. Program se s godinama širio pa su sajam i koncert nadopunjeni promocijama glazbenih knjiga, novih glazbenih izdanja i predavanjima te likovnim izložbama. Taj se format zadržao do danas, a jednodnevno događanje postalo je višednevno i regionalno budući da u programu posljednjih godina sudjeluju i regionalni sudionici – što glazbenici, što izlagači na sajmu.

Detalj sa sajma ploča 2020.
Dnevni DJ program manifestacije 2021.
Izložba Grafiti umjetnika Krešimira Golubića 2022.
LP day okuplja zaljubljenike u vinile iz cijele regije
Plakat manifestacije LP Day 2022.