Šumski pjesnici

Šumski pjesnici su međunarodna pjesnička manifestacija koja se jednom godišnje održava na proplanku iznad ponora Butori nedaleko od Grožnjana (Istra). Izmještanje iz urbane u ruralnu sredinu jedna je od njegovih najvećih zanimljivosti koja ga razlikuje od ostalih pjesničkih manifestacija u zemlji. Različitim sadržajima kojima su pjesnici i organizatori obogatili taj dio šume (drvene klupice koje je trajno postavila Općina Grožnjan, knjižnica u obliku kućice u kojoj prolaznici mogu ostaviti ili posuditi knjige, Aleja pjesnika i višejezična informativna ploča uz cestu) omogućeno je mjesto za susret tijekom cijele godine. 

Tema i cilj susreta nadovezuju se na ideju povratka prirodi, održivog korištenja prirodnih resursa i ekološki osviještenog načina života. Minimalnom intervencijom u krajolik želi se naglasiti važnost očuvanja prirode i šumskog krajolika stoga se ne koriste nikakva umjetna pomagala kao što su umjetna rasvjeta, mikrofoni i sl. Šumski proplanak osvijetljen je isključivo lučicama i bakljama kako bi se što manje interveniralo u prirodu. 

Kad padne mrak, oko 21 sat, započinje čitanje poezije pored krijesa. Čitanje je višejezično, na hrvatskom ili na materinjem jeziku pjesnika, s prijevodom. Čitanje traje otprilike sat i pol, a gostujući pjesnici izmjenjuju se u čitanju. Nakon čitanja gostujućih pjesnika i pjesnikinja, poziva se publika da pročita vlastitu poeziju, za što uvijek postoji velik interes. Posjetitelji i gostujući pjesnici sjede na tlu ili na balama sijena. Redovito gostuju pjesnici iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije i Hrvatske, kako bi se ojačala prekogranična suradnja.

U popratnom programu već nekoliko godina sudjeluje Speleološko društvo Buje koje posjetitelje upoznaje s ponorom. Kipar Darko Brajković iz Buja gradi Aleju pjesnika koja će ostati trajno postavljena na lokalitetu i koja je jedinstvena „staza pjesama“ u Hrvatskoj. Dosad je izrađeno 9 kamenih ploča s poezijom gostujućih autora.

Šumski pjesnici redovito se održavaju svakog prvog petka u kolovozu, a prvi put su se održali 2011. godine. Na susretu je dosad gostovalo niz značajnih domaćih i inozemnih pjesnika. Susret je besplatan za sve posjetitelje te nije potrebna prethodna najava.

Ako želite i sami sudjelovati, bilo kao pjesnici ili volonteri, obratite nam se na e-mail udruge: fotopoetika@gmail.com.
Idući susret planiran je za petak, 4.8.2023.

Pratite nas na društvenim mrežama

Šumski pjesnici 2021.
Šumska knjižnica za besplatnu razmjenu knjiga
Speleološko društvo Buje priča o ponoru Butori
Publika sjedi na travi ili balama sijena
Prostor je osvijetljen bakljama i lučicama
Pjesnikinja Maja Klarić čita uz vatru
Jedna pjesma iz Aleje pjesnika
Informativna ploča uz cestu
Čitanje započinje kad padne mrak
Čitanje uz vatru
Čitanje poezije uz vatru
Umjetnik Darko Brajković Đepeto Njapo i mađarski pjesnik Tibor Weiner Sennyey