Pjesnička rezidencija Vesna Parun

Rezidencija je prvi put realizirana 2021. godine i prva je književna rezidencija na području Šibensko-kninske županije. Pokrenuta je u čast Vesne Parun, najveće hrvatske pjesnikinje rođene na otoku Zlarinu nasuprot Šibenika. Cilj rezidencije je jačanje svijesti o životu i djelu izuzetno važne povijesne ličnosti u kulturnoj baštini Šibensko-kninske županije te jačanje odnosa prema poeziji kao važnom čimbeniku u kreativnim i misaonim procesima svakog ljudskog bića, osobito djece i mladih. 

Rezidencija nudi prostor i vrijeme za neometan književni rad, a održava se svake godine na otoku Zlarinu. Osigurava dvotjedni boravak na mjestu koje nije umjetnikova uobičajena svakodnevica kako bi se, neopterećen svakodnevnim obavezama, mogao posvetiti svom umjetničkom radu. Projekt također osigurava i prijeko potrebnu financijsku podršku gostujućem pjesniku ili pjesnikinji u vidu honorara te cjelokupne logističke podrške tijekom boravka.

Kulturna udruga Fotopoetika početkom godine raspisuje javni natječaj kojim poziva pjesnike i pjesnikinje iz Hrvatske da se prijave za sudjelovanje. Po završetku natječaja, stručni žiri odabire jednog kandidata i obavještava ga o sudjelovanju te poziva na otok Zlarin, nudeći nekoliko raspoloživih termina između kojih gost može odabrati onaj koji mu najviše odgovara, s obzirom na privatne i poslovne obaveze. Tijekom dvotjednog boravka na Zlarinu, gostujući pjesnik dužan je osigurati barem jedno javno događanje u Šibeniku i/ili na Zlarinu kako bi svoj rad, a ujedno i rezidencijalni program udruge, predstavio javnosti. 

Prve godine održavanja rezidencije, 2021,. na Zlarinu je gostovala pjesnikinja Andrijana Kos-Lajtman iz Čakovca, dok je 2022. godine gostovala pjesnikinja Vera Vujović iz Zagreba. Novi poziv bit će raspisan početkom 2023. godine.

Program podržavaju Grad Šibenik i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Rezidencijalni program održava se na otoku Zlarinu nasuprot Šibenika

Otok Zlarin

Neobnovljena kuća Vesne Parun na otoku Zlarinu, fotografija Andrijana Kos-Lajtman
Kuća Vesne Parun, fotografija Andrijana Kos-Lajtman
Kuća Vesne Parun
Prilaz kući
Kuća Vesne Parun
Prema kući
Prva gošća na rezidenciji bila je pjesnikinja Andrijana Kos-Lajtman iz Čakovca
Druga gošća na rezidenciji bila je pjesnikinja Vera Vujović iz Zagreba