Izdavačka djelatnost

Prema Statutu, Fotopoetika je registrirana za nakladničku djelatnost i njome se bavi od početka svoga djelovanja. Objavljuje manji broj naslova godišnje, a oni su usko vezani uz aktivne projekte udruge i aktivnosti pojedinih članova. Zbog malog broja naslova, maksimalnu pozornost posvećuje promociji, distribuciji i prodaji svojih naslova budući da svoje djelovanje velim dijelom i financira na taj način.

Dosad je objavila osam naslova od kojih su dva objavljena u suradnji s Gradskom knjižnicom Umag, a to su: Goran Blažević, knjige „Svilim: 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti“ (2017. i rezidanje 2021.) i „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub Al Khali“ (2020.). Jedan je naslov objavljen uz podršku Francuskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj: Aimé Césaire, „Bilježnica povratka u zavičaj“ (2020.) u prijevodu Vande Mikšić. Prijevod te knjige prvi je prijevod tog značajnog djela na hrvatski jezik, Ministarstvo kulture i medija otkupilo ga je za knjižnice, a prevoditeljica Vanda Mikšić 2021. je godine za njega dobila Nagradu Josip Tabak za najbolji prijevod.

Fotopoetika u prosjeku objavljuje dva naslova godišnje u prosječnoj nakladi od 1000 primjeraka, ima ugovore s raznim distributerima i knjižarama diljem Hrvatske (VBZ, Planetopija, Hoću knjigu, Nova stvarnost i sl.) te svoje knjige uglavnom rasproda. Dosad su dvije knjige doživjele ponovljena izdanja (Maja Klarić, „Vrijeme badema“ i Goran Blažević „Svilim“). Nakladnička djelatnost uglavnom se financira iz vlastitih sredstava autora, sponzorstava (npr. Grad Umag za knjigu „Svilim“) te putem javnih natječaja (npr. Francusko veleposlanstvo za knjigu „Bilježnica“).

Dva naslova (Maja Klarić „Vrijeme badema“ i Goran Blažević „Svilim“) uvrštena su u kurikulum srednjih škola kao izborna lektira za hrvatski jezik. Knjigu Maje Klarić „Približavanje zore: Put 88 hramova“ (Fotopoetika, 2019.) otkupilo je Japansko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj. Knjiga sadrži niz ilustracija nagrađivane umjetnice Tihane Karlović iz Rijeke i važan je doprinos razumijevanju japanske kulture među hrvatskim čitateljima.

Sve naslove možete pogledati u našem webshopu.