Umjetnici se nerijetko susreću s problemom pronalaska vremena i prostora za neometan rad na svojim djelima, a jedna od prekrasnih mogućnosti koja doskače tom problemu jesu rezidencijalni programi. U pravilu su to stipendije koje umjetnicima nude boravak na mjestu izvan mjesta prebivališta i pokrivanje troškova tijekom rada, a organiziraju ih i provode razne udruge i institucije. Nakon zaprimanja prijava, odabire se jedan ili više rezidenata koji se potom pozivaju na rezidenciju. Osim u inozemstvu, i u Hrvatskoj ima nekoliko rezidencija koje piscima nude prostor i vrijeme za rad, a u nastavku vam donosimo njihov opis, poveznice i detalje oko prijave. Okušajte sreću s nekom od njih i posvetite se svom književnom radu u prekrasnim prostorima koje nude.

Rezidencija Matulov grunt, Frkanovec – Međimurska županija

Ciljana grupa: književnici (proza, poezija i publicistika), prevoditelji i znanstvenici usmjereni na prirodu (ekologija, zaštita prirode i sl.)
Dobna ograničenja: 25 – 70 godina starosti
Trajanje rezidencije: u pravilu do 15 dana, iznimno do 20 kalendarskih dana u kontinuitetu.

Rezident na Matulovom gruntu ne može boraviti dvije godine zaredom, ali se može prijaviti za boravak svake treće godine, pod uvjetom da u međuvremenu završi projekt na kojem je radio tijekom svojeg prethodnog boravka. Pokriveni troškovi obuhvaćaju: smještaj sa svim režijama na posjedu s kućom, okućnicom i popratnim objektima, korištenje e-bicikla tijekom rezidencije, poklon-paket hrane za prva tri dana boravka, biovrt na samom posjedu, jednodnevni razgled Međimurja u pratnji domaćina. Kuća je novoobnovljena tradicijska kuća sa 80 kvadrata zatvorenog prostora, s kuhinjom i kupaonicom, te dvije odvojene spavaonice (u slučaju da prevoditelj radi s izvornim autorom). U pravilu, rezident je sam tijekom rezidencije, ali mu tijekom dana u posjet mogu doći lokalni žitelji koji žele ostvariti interakciju s rezidentom. Postoji Kućni red rezidencije, a svaki rezident na dolasku potpisuje Sporazum kojim se obvezuje čuvati Matulov grunt brigom dobrog gospodara.

Stipendija nije zajamčena, ali postoji mogućnost skromne autorske naknade za autorski nastup pred publikom tijekom trajanja rezidencije. Tema stvaranja ne mora nužno biti Međimurje, ali pri objavi djela treba istaknuti da je djelo (između ostalog) stvarano na Matulovom gruntu u Međimurju.

Način prijave i rokovi: Natječaj se obično objavljuje krajem godine za sljedeću kalendarsku godinu, a rok prijave je u pravilu do 31. siječnja u godini u kojoj će biti realizirana rezidencija.

Web: https://med-dvemi-vodami.info/sto-posjetiti/matulov-grunt/

Voditelji rezidencije: Siniša Golub i Sara Srša / e-mail: srsa@medjimurska-priroda.info

Rezidencijalni program Kamov – Rijeka

Rezidencijalnim programom Kamov upravlja MMSU, a programski je za književne rezidencije zadužena Gradska knjižnica Rijeka. GKR raspisuje natječaj u svibnju za dvije književne rezidencije (svaka u trajanju od dva tjedna) koje se održavaju između 15. 10. i 15. 11. Rezidencija je namijenjena hrvatskim autorima, a pokriveni su troškovi smještaja uz honorar.

Web: https://www.kamov-residency.org/hr/naslovna

Kontakt: Kristian Benić iz GKR kristian.benic@gkri.hr, a umjetnici se mogu javiti i preko web stranice Kamov.

DHKP-ova rezidencija za prevoditelje i pisce – Zagreb

Smještena u najužem centru grada, na Svačićevom trgu, DHKP-ova rezidencija prostor je koji prevoditeljima i piscima iz cijeloga svijeta omogućava boravak u Zagrebu i povezivanje s hrvatskim kulturnim miljeom, kolegama, izdavačima i festivalima.

DHKP-ova rezidencija namijenjena je prije svega prevoditeljima koji prevode s hrvatskog na strane jezike i piscima čija se djela prevode na hrvatski.

Rezidencija obuhvaća sobu s radnim stolom i kupaonicom i pristup velikoj i dobro opremljenoj kuhinji, a nalazi se u ugodnom građanskom stanu u centru Zagreba, u kojem se nalaze i prostorije ureda DHKP-a.

Za vrijeme boravka u rezidenciji, rezident prima dnevnu naknadu od 20Eur, a omogućen mu je i besplatan pristup gradskim knjižnicama.

Cilj rezidencije je omogućiti gostu rad u mirnom okruženju i sudjelovanje u književnim festivalima, tribinama, susretima s piscima, prevoditeljima i studentima, te upoznavanje sa zagrebačkom kulturno-umjetničkom scenom.
Rok za prijave: prijave za 2023. primaju se do popunjenja kapaciteta; a rezidencija će primiti između 8 i 15 rezidenata.
Trajanjeboravka: 1-4 tjedna
Uvjeti: Za boravak u DHKP-ovoj rezidenciji mogu se prijaviti književni prevodioci i pisci koji su objavili barem jedno književno djelo ili prijevod.
Doprinosi: osvrt/pjesma/esej koji će biti objavljen na DHKP-ovom blogu.
Postupakzaprijavu: Prijava treba sadržavati biografiju, bibliografiju, pismo motivacije te naziv djela na kojem će autor ili autorica raditi tijekom boravka u Zagrebu. Prijava se šalje na adresu: rezidencija@dhkp.hr
Web: www.dhkp.hr
Blog: www.rezidencija.dhkp.hr
Kontakt: Ursula Burger, koordinatoricaprojektai Erika Koporčić, voditeljicaureda DHKP-a

Odisejevo utočište, Sandorf – razne zemlje

Projekt Ulysses’ Shelter: building writers-in-residence network organizira književne rezidencije za mlade pisce, prevoditelje, urednike i druge sudionike u umjetničkom procesu stvaranja književnih djela. Projekt je započeo krajem 2018. godine na tri lokacije – u Ljubljani, u Larissi i na otoku Mljetu, u organizaciji izdavačke kuće Sandorf iz Zagreba, a partneri na projektu su trenutno Društvo slovenskih pisateljev (DSP) iz Ljubljane, izdavačka kuća Thraka iz Larisse, udruženje Krokodil iz Beograda, Literature Across Frontiers iz Walesa (UK), festival Inizjamed s Malte, organizacija Culture Reset iz Češke i Mallorca Film Commission s Mallorke u Španjolskoj.

Svaki rezident odabire jednu od lokacija na koju će putovati, a ideja projekta je širenje mreže partnera približiti mediteranske otoke umjetnicima iz cijelog svijeta i otkriti im kreativni potencijal tih prostora, kao i povezivanje s ostatkom europskog (književnog) prostora. Tovar.hr glavno je sredstvo informiranja o projektu Ulysses’ Shelter – o rezidentima i njihovim radovima te o događanjima u sklopu projekta (čitanjima, radionicama, konferencijama i druženjima s rezidentima). U sklopu svake rezidencije gosti na stranici Tovar.hr objavljuju umjetničke tekstove putem kojih zainteresirana javnost može pratiti njihovo putovanje kroz lokacije uključene u projekt.

Web:

Kuća za pisce – Pazin

Kuća za pisce – Hiža od besid pazinska je, ali i istarska kulturna institucija.Smještena je na Buraju, starom dijelu grada koji je zaštićen kao spomenik kulture. Atraktivnosti pozicije pridonosi to što je nadomak srednjovjekovnog Kaštela, a iznad ponora Pazinske jame.Ruševna zgrada u vlasništvu Grada Pazina obnovljena je zajedničkim sredstvima Istarske županije i Grada Pazina. Radovi na Kući započeli su 2007. godine, a dovršeni su u studenom 2009. godine kada je svečano otvorena. Sastoji se od prizemnog prostora koji ima javnu namjenu (književne večeri, predavanja i slično) i garsonijere na katu u kojoj je predviđen smještaj gostiju.
Kuća za pisce je od svog otvaranja namjenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od samih autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika. Programom rada predviđena su gostovanja nekih aktualnijih i publici poznatijih imena u Hrvatskoj, kako bi se privukla publika na njihova javna čitanja i ragovore. Cilj je, svakako, ugostiti i manje poznate, ali kvalitetne autore. Potrebno je istaknuti da se Kuća za pisce narednih godina misli programski više otvarati za autore s područja šire regije, Balkana, Mediterana i Srednje Europe te se na taj način uključiti u mrežu gradova književnosti. Kroz stipendijske boravke planira se ugošćivanje stranih autora, ali i poticanje hrvatskih autora na sudjelovanje u sličnim programima i projektima u regiji.
Postupak Prijave: Krajem siječnja ili početkom veljače objavljuje se natječaj za Nagradu Edo Budiša. Početkom travnja raspisuje se natječaj za stipendijske boravke u 2024. (trajanje natječaja je cca 45 dana). Lipanj/srpanj rezervirani su za usvajanje programa rada za 2024. – 6 stipendist(ic)a i dobitnik(ica) Nagrade Edo Budiša
Stipendijski boravci traju 4 tjedna uz obvezu predstavljanja pazinskoj publici i još jednog gostovanja u Istri
Web:
www.kucazapisce.hr
Kontakt: Iva Ciceran 095/968-0402

Pjesnička rezidencija Vesna Parun – otok Zlarin

Svake godine, Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika raspisuje natječaj za pjesničku rezidenciju „Vesna Parun“ na otoku Zlarinu.Dvotjedna književna rezidencija za hrvatske pjesnike i pjesnikinje organizira se na Zlarinu, rodnom otoku Vesne Parun po kojoj projekt nosi ime. Obuhvaća boravak na otoku, posjet zanimljivim lokalitetima u Šibensko-kninskoj županiji i minimalno jedno javno događanje u Šibeniku i/ili na Zlarinu.

Rok za podnošenje prijave: 1. svibnja 2023. u ponoć (varira iz godine u godinu)
Trajanje rezidencije: 2 tjedna
Razdoblje i mjesto provedbe: najkasnije do kraja listopada 2023. / otok Zlarin kod Šibenika

Uvjeti prijave:
• Prijavitelji moraju imati objavljenu barem 1 zbirku poezije;
• Prijavitelji moraju imati najmanje 18 godina na datum podnošenja prijave;
• Prijavitelji moraju biti hrvatski državljani;
• Prijavitelj mora održati barem jedno javno predstavljanje tijekom rezidencije.

Što je ponuđeno:
• Boravak na otoku Zlarinu u privatnom smještaju;
• Pokriveni troškovi putovanja i smještaja;
• Honorar;
• Promocija rezidenta na društvenim mrežama i u medijima;
• Podrška tijekom boravka.

Za prijavu je potrebno poslati dokument u PDF ili Word formatu koji sadrži:
• Životopis (ne duži od jedne stranice);
• Motivacijsko pismo s obveznim obrazloženjem zašto prijavitelj želi boraviti na rezidenciji odnosno planom rada za vrijeme boravka.

Prijave se šalju na fotopoetika@gmail.com

Ovo je prva književna rezidencija na području Šibensko-kninske županije. Provodi se uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Šibenika. Gošća prve rezidencije bila je pjesnikinja Andrijana Kos Lajtman iz Čakovca, a druge pjesnikinja Vera Vujović iz Zagreba.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Arhiva KU Fotopoetika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)