Šumski pjesnici 2021.

Samo dobre vijesti 🙂 Prijavom na nekoliko javnih natječaja Fotopoetika je ove godine već osigurala sredstva za sve svoje aktualne projekte.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i ove se godine nastavlja održavati međunarodna pjesnička manifestacija Šumski pjesnici iznad ponora Butori nedaleko od Grožnjana u Istri. Manifestacija će se 4.8.2023. održati po 12. put, a za ovu je godinu planirano objavljivanje višejezične antologije s radovima pjesnika koji su sudjelovali na drugih pet godina održavanja manifestacije. Godine 2016. objavljena je prva takva antologija s radovima pjesnika koji su sudjelovali u prvih pet godina, a njezino je objavljivanje, osim Ministarstva kulture i medija, podržala i Općina Grožnjan.

Osim Šumskih pjesnika, Ministarstvo kulture i medija ove je godine financijski podržalo i održavanje pjesničke rezidencije Vesna Parun na otoku Zlarinu, također jednog od najvažnijih naših projekata. Još se čekaju rezultati javnog poziva Grada Šibenika, a ukoliko osiguramo sredstva i na tom natječaju uložit ćemo ih u dodatno razvijanje projekta o kojem već neko vrijeme razmišljamo – obnovu rodne kuće Vesne Parun na Zlarinu!

Budući da udruga Fotopoetika, osim u matičnoj Šibensko-kninskoj županiji, ponajviše djeluje u Istarskoj županiji, prijavom na natječaj Grada Umaga osigurana su sredstva za projekt Mali Bookmobil odnosno obilazak dječjih vrtića u gradu Umagu i okolici te druženje s pjesnikinjom Majom Klarić u njezinoj knjižari na kotačima. Osim toga, u proljeće će se početi održavati radionice pisanja za djecu i mlade u selu Barboj u Istri. Grad Umag podržao je projekte člana Gorana Blaževića koji će voditi pješačke ture za sve zainteresirane sugrađane te organizirati Festival usporenog putovanja posvećen putovanjima pješice, biciklom, kajakom i slično, trenutačno jedini takav festival u Hrvatskoj.

Sve u svemu, udruga je uspješno započela 2023. godinu, a dobivena ćemo sredstva uložiti u održavanje i razvijanje naših projekata. Ako se želite učlaniti u udrugu te sudjelovati na nekom od događanja, bilo kao sudionik ili volonter udruge, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: fotopoetika@fotopoetika.com